Konsumtion – Fem enkla tips

Ja, det här med konsumtion och miljö kan lätt bli lite överväldigande när man börjar tänka efter. Men man måste kunna göra några enkla saker… Tanken på att inte köpa något alls känns ju inte så rolig…men vilken utmaning det skulle vara, kanske något att testa en kortare tidsperiod? Annars har jag fem enkla tips här:

1.Kläder – avstå (låna, laga, byt) eller köp begagnat, miljömärkt eller klassiskt plagg av bra kvalitet

2. Skor – laga de gamla, bra kvalitet och miljömärkt om det finns (mitt rekord i lagning är ett par svarta stövletter som jag har klackat om 4 ggr)

3. Hygien och skönhetsprodukter – miljömärkt eller från affärer med bra mijöpolicy tex Body shop

4. Elektronik avstå eller gör ett väl övervägt köp (kolla tester, Råd & Rön) (Det är coolt med retro, själv har jag en klockradio från 80-talet!)

5. Leksaker – gör listor på vad barnen behöver så kan man tipsa inför födelsedagar, begränsa tillfällena när barnen får leksaker, köp begagnat

Min klockradio från 80-talet

 

3 kommentarer

Filed under Inredning, konsumtion, Mode, Skönhet

3 responses to “Konsumtion – Fem enkla tips

 1. andeman

  Hej!
  Jag skulle inte vilja vara i närheten av den där klockradion, med tanke på att det är en av de kraftigaste strålningskällorna som kommit in i våra hem, jämte mikron som borde olagligförklaras 🙂
  Sömnproblem kan ibkand vara att man har sin klockradio vid huvudänden…

 2. Anna

  Huruvida det är med magnetfält och strålning från klockradio och annat tvista de lärde… Men på energibolaget EONs hemsida står:
  ”Att till exempel sova med en klockradio nära huvudet kan utsätta huvudet för ett ungefär lika starkt fält som om man hade en 400 kilovoltsledning omedelbart utanför huset.”
  Så det kanske inte är så dumt att flytta bort sin klockradio en bit…
  http://www.sund.se listar strålningen från vanliga apparater i hemmet 10 cm från apparaten: Hårtork 30 µT, Borrmaskin 20 µT, Mikrovågsugn 14 µT, Dammsugare 6 µT, Klockradio 2,1 µT, Induktionsspis 1,2 µT, TV (ej plattskärm) 0,8 µT, Elspis 0,8 µT, Platt datorskärm <0,05 µT.
  Strålningen avtar dock snabbt med avståndet.

  • Hoppsan, flyttar klockradion längst ut på nattygsbordet! Ett avstånd på 70 cm borde vara ok. Min makes moderna helvetesmaskin till klockradio känns som ett större problem, den väcker oss med ett hemskt pipande varje morgon. Jag hatar den.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s