Balsammetoden – Nu slutar vi med schampo!

Nej jag har inte blivit galen. Det här är det senaste för alla miljö- och hårmedvetna. Lanserat av Lorraine Massey i hennes för skönhetsvärlden revolutionerade bok Curly Girl.

Jag tänkte prova balsammetoden på min lilla dotter Anna, kärleksfullt kallad ”Rufsan” på grund av hennes tunna fina och i nacken rufsiga, närmast Svintoaktiga hår – som vi trodde problemhår – men det är kanske inte håret det är fel på utan hur vi tvättar det? Annas stora dröm är att ha långt hår, men hittills har vi varit tvugna att klippa det kort i nacken eftersom det blir så rufsigt. Hennes tuffa ”bob” är visserligen jättesnygg, men inte hennes eget val som sagt…

Såhär beskrivs det på nopoo.se
”Schampo är oftast baserat på sulfater. De vanligaste heter sodium lauryl sulfate (SLS) och sodium laureth sulfate (SLES), här används SLS som samlingsnamn. Dessa är starkt rengörande medel som torkar ut både hår och hårbotten. SLS används bland annat som referens vid studier av ämnen som är irriterande på huden, och det är vetenskapligt bevisat att SLS kan ge permanenta skador på ögonen hos små barn.

Det finns även schampo fritt från SLS, som därför är mildare och inte torkar ut håret på samma sätt. I denna text syftar schampo på schampo med SLS.

Håret har naturliga vårdande och mjukgörande oljor (sebum), som skapas i hårbotten. Genom att använda vanligt schampo, med dess starkt rengörande effekt, tvättas allt detta välgörande fett bort. Detta leder till att håret blir väldigt torrt. För att motverka denna torrhet används balsam för att återfetta och återfukta håret. Det naturliga fettet tas alltså bort och ersätts sedan av syntetiska ämnen och kemikalier.

I och med att håret torkas ut av sulfater så skadas det lättare. För att maskera skadorna innehåller många balsam silikoner och mineraloljor, som lägger sig som en hinna runt hårstrået. Detta gör att håret känns lent och ser blankt och friskt ut, men det är i själva verket en illusion skapad av den täckande hinnan. Denna hinna kan vara svår att tvätta bort utan schampo med sulfater, och det resulterar i en ond cirkel av schampotvättande följt av balsamanvändande.

En annan negativ följd av schampoanvändning är att hårbotten torkas ut. För att kompensera denna uttorkning börjar hårbotten att producera mer sebum, som gör att håret blir fett snabbare. Detta leder i sin tur till att man tvättar håret igen, och hårbotten blir ännu mer uttorkad, vilket leder till ytterligare ökning av sebumproduktion. Denna överstimulering av sebumproduktionen går att få bukt med genom att använda mildare tvättmetoder och/eller fasa ut hårtvättarna.”

Lösningen är att tvätta håret med endast balsam. Från No poo igen: ”Balsam löser upp smutsen långsammare och mer skonsamt än schampo, genom att fetterna i balsamet löser upp fettet i håret. Balsamet (mängden beror på hårlängd) ska masseras in noga, och sedan sitta… (läs mer) i håret i minst 10 minuter innan det noggrant sköljs ut – du behöver oftast skölja mycket mer än du tror. Till tvättbalsam bör du använda ett lätt balsam, dvs. ett för fett hår. Som vårdande balsam för längderna kan du använda ett tyngre balsam.” (Det finns även andra no poo-metoder)

De finns fler tips + listor på sistashampon och lämpliga balsamlockig.se

3 kommentarer

Under Skönhet

3 svar till “Balsammetoden – Nu slutar vi med schampo!

  1. Spännande! Jag är också lite sugen på att testa och har läst lite om metoden. Den kan nog vara superbra på din dotter! Själv så kör jag med oljemetoden för ansiktet. Den funkar riktigt bra. Rekommenderas!

  2. Ping: Hårvård för män | Frisör i Tumba

Lämna en kommentar